Hog Slat Ukraine - Годування свиноматок в період лактації

3 Аналіз даних, які ведуться на господарствах, по- казує, що на свинокомплексах, які використову- ють програму поступового збільшення годування в період ранньої лактації, вага гнізда при відлу- ченні нижча, а інтервали від відлучення до ест- руса (охоти) довші та більш мінливі, ніж на сви- нокомплексах, які використовують швидке збі- льшення споживання корму в період ранньої ла- ктації. Це підкреслює важливість максимального спожи- вання корму протягом кожного тижня лактації для оптимізації швидкості росту поросят, контро- лю втрати ваги свиноматки і оптимізації подаль- шої репродуктивної функції. ЧИ СЛІД ГОДУВАТИ СВИНОМАТОК ПІД ЧАС ЛАКТАЦІЇ ПОВНОЦІННО АБО З ОБМЕЖЕННЯМИ? На підставі даних, які наведені вище, рекоменду- ється годувати свиноматок в період лактації без обмежень для отримання максимальної молочної продуктивності. Лактуючих свиноматок слід го- дувати як мінімум два, а краще три рази на день, щоб корм завжди був доступний для свиноматки. Фото 2 Підвищене споживання корму під час лактації позитивно позначається на прирості поросят Лактуюча свиноматка зазвичай в середньому споживає від 4 до 6,8 кг корму в день. Це спожи- вання буде залежати від складу раціону, стану тіла свиноматки, споживання корму на ділянці очікування, наявності води і температури навко- лишнього середовища в приміщеннях для опоро- су. Метою програми годування повинно бути ма- ксимальне збільшення виробництва молока і об- меження втрати білкової маси свиноматками . ФАКТОРИ, ЩО ВПЛИВАЮТЬ НА СПОЖИВАННЯ КОРМУ Склад раціону свиноматки в період лактації та- кож важливий, але є вторинним фактором у по- рівнянні з обсягом споживання корму. Знання деяких основних факторів, що впливають на споживання корму свиноматками в період лакта- ції, необхідно для досягнення високих рівнів споживання корму. Температура в приміщенні, стан свиноматок при опоросі і система годування є одними з найважливіших. ТЕМПЕРАТУРА В ПРИМІЩЕННІ ДЛЯ ОПОРОСУ По можливості, температура в приміщенні для опоросу повинна підтримуватися між 19 і 22 °С. Висока температура в зоні опоросу знизить спо- живання корму всіма лактуючими свиноматками, але свиноматки першого опоросу є найбільш чутливими. Як показує практика, коли темпера- тура піднімається вище 19 °С, середньодобове споживання корму знижується на 90 г / °С. Правильне використання системи крапельного охолодження свиноматок збільшує споживання корму свиноматками на 20-25% в жарку погоду. Зволоження корму для свиноматок під час годівлі також збільшить споживання корму приблизно на 900 г / на свиноматку / день. Якщо у свинома- ток є доступ до корму, то лактуючі свиноматки будуть споживати 20-25% добового раціону пізно ввечері та вночі. Тому особливо важливо в жарку погоду, щоб у свиноматок був доступ до корму в більш прохо- лодну пору доби.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTA3MzU=