Hog Slat Ukraine - належна утилізація свиней

| №2 | ФЕВРАЛЬ 2013 Як вирішують проблему з утилізації падежу наші колеги в США Згідно із законодавством багатьох штатів, будь-який падіж має бути ути- лізований протягом 24 годин. Якщо доступна опція холодного зберігання, можна тимчасово зберігати тушу не більше 7 днів за температури до 4 гра- дусів за Цельсієм або заморозити туші до 30 днів, якщо температура збері- гання не вища за -12 градусів за Цель- сієм. Після тимчасового зберігання туші необхідно утилізувати, викорис- товуючи один з наступних методів. Ветсанзаводи Переваги ¿ Немає необхідності видаляти відходи утилізації. ¿ Мінімальні трудові витрати. Недоліки ¿ Мало компаній, які пропонують такі послуги. На жаль, на території України функціонує лише 11 ветсанзаводів. Та якщо перевірити ці підприємства, ймовірно, виявиться, що більшість з них не працюють чи перебувають в аварійному стані, мають застаріле або непридатне для роботи облад- нання, у зв’язку з чим утилізують у десятки разів менше побічних про- дуктів, ніж продукується в Україні. ¿ Дорого . Інша проблема – це високі витра- ти. Вони пов'язані не лише з дуже високою вартістю послуг підпри- ємств з утилізації свиней, але й із забезпеченням структури на свино- фермі для зберігання падежу перед тим, як його доставлять на завод з утилізації. Оскільки перевезення дороге, підбір буде запланований, коли машина від ветсанзаводу зможе зробити кілька зупинок на одній території. Отже, своєчасний під- бір падежу – найбільша проблема у разі використання підприємств з утилізації свиней, особливо в теплу й спекотну пору року. Підприємству необхідно мати місце, де тримати падіж до того часу, коли машина зможе його забрати. ¿ Не біобезпечно. Звичайно, важлива проблема в сучасному свинарстві – це біобез- пека, яка піддається серйозному ризику в разі використання послуг ветзаводів, оскільки транспортні засоби для збору падежу повинні застосовувати належні заходи біо- безпеки для запобігання переда- чі хвороб між фермами. На жаль, складно перевірити, наскільки за- ходи біобезпеки дотримуються пе- ревізниками падежу (тобто ветсан- заводами). Це одна з причин, чому в США, наприклад, цей спосіб утилі- зації мертвих тварин стає все менш популярним (фото 1). Печі для спалювання – так звані інсениратори, крематори Переваги ¿ Біобезпека . ¿ Можливість утилізувати па- діж негайно, тому тимчасове зберігання не потрібне. Недоліки ¿ Суттєве капіталовкладення водночас з витратами на пали- во. ¿ Печі необхідно підтримувати в справному стані, пальники зношу- ються, а очистка сажі має бути по- стійною для безпеки (уникнення можливого загорання) та запобі- гання пошкодженню обладнання. ¿ Операційні витрати включають дробарки, які необхідно заміню- вати кожні 2–3 роки. ¿ Утилізація золи, яка є отруйним продуктом спалювання, оскільки в ній можуть бути сліди важких металів від поживних мікроеле- ментів, що даються тваринам з кормом. ¿ Небезпечно . Експлуатація високотемпера- турного крематора несе в собі по- тенційну небезпеку, а також під час спалювання в атмосферу виходить дим, який має неприємний запах, та виділяються отруйні речовини, а це вже не є біобезпечним фактором ви- користання печей. 64 | | № | СІЧЕНЬ 2020 Фото 1. Перевіз падежу на ветсанзавод ТЕХНОЛОГІЇ

RkJQdWJsaXNoZXIy MTA3MzU=