Hog Slat Ukraine - належна утилізація свиней

ТЕХНОЛОГІЇ для успішного компостування паде- жу, надаючи при цьому адекватний рівень кисню, підтримку ідеальної вологості та утримання тепла. На- повнювач також стримує запахи, які виникають у процесі, тому він слу- гує своєрідним фільтром між тушею та навколишнім середовищем. Компостування вбиває патогени, що є додатковим способом біобезпе- ки. Для цього необхідно, щоб темпе- ратура в компості протрималась на рівні не менше 55 градусів за Цель- сієм протягом як мінімум 3-х днів. Дві фази процесу компостування Після заповнення бункера ком- постну купу не чіпають, допоки температура всередині неї не почне спадати, що вказує на завершен- ня першого циклу компостування. Охолодження пов’язане зі спадом активності аеробних мікроорганіз- мів, що майже вичерпали запаси кисню та органіки. На цьому етапі м’які тканини та дрібні кістки трупів уже розклалися. Після першого ци- клу купу перевертають, збагачуючи субстрат киснем. Завдяки цьому аеробна діяльність відновлюється й температура всередині купи зно- ву зростає. Розпочинається другий тепловий цикл компостування, під час якого субстрат розкладається на стійкі речовини – складники гу- мусу. Після повторного зниження температури отримуємо зрілий ком- пост: без залишків м’яких тканин, шкіри й дрібних кісток, хоча можуть лишатися деякі великі (щелепи, довгі й тазові кістки), які, втім, на- стільки декальцифіковані, що лег- ко кришаться. Зрілий компост стає однорідним, темно-коричневого або чорного кольору, за текстурою й за- пахом нагадує ґрунт та зменшується в об`ємі мінімум удвічі. У таблиці 1 наведено загальне співвідношення вуглецю та азоту в різних компостних матеріалах. Вуглець є джерелом енергії, азот – матеріалом для побудови клітин мікроорганізмів. Оскільки туші тварин мають дуже високий вміст азоту (N), до них потрібно додати великий обсяг вуглецю (С) у вигляді буферного матеріалу, щоб компост- ні мікроорганізми ефективно пра- цювали. Коефіцієнт C:N вказує на співвідношення обсягу вуглецю до обсягу азоту в бункері. Оптималь- ний C:N від 15:1 до 35:1. Якщо бу- ферного матеріалу недостатньо (за- мало вуглецю), надлишок азоту буде перетворюватися на аміак і виділя- ти відповідний запах. Якщо вугле- цю забагато (високий C:N), нестача азоту буде стримувати активність мікроорганізмів, у результаті чого температура купи буде занизькою й процес розкладання туш суттєво сповільниться. Вибір наповнювача Для оптимальної ефективності не- обхідний наповнювач, який має дріб- ну або середню пористість. Такими є крупна або змішана тирса . Розмір частинок також важливий для регу- лювання повітряного потоку. Якщо наповнювач складається з крупних частин (наприклад, груба стружка), це призведе до надмірного доступу повітря, що може охолодити та вису- шити купу. Коли наповнювач, навпа- ки, має дрібну фракцію, це зменшить доступ повітря та знизить мікробну активність, а отже, збільшиться тер- мін утворення компосту. Дрібна тирса, солома з довгим стеблом – не найкращий варіант наповнювача. Вони мають низьку теплову ефективність. Якщо вико- ристовувати сіно або солому, реко- мендується попередньо подрібню- вати туші. Фото 3. Компостування падежу 66 | | №1 | СІЧЕНЬ 2020

RkJQdWJsaXNoZXIy MTA3MzU=